Forse kritiek op het werk van Wouter Beke: “Het heeft levens gekost”

door: BVDO
Wouter Beke
Afbeelding bron: Photonews

In een reportage van Pano op Een woensdagavond werd duidelijk dat er heel wat problemen waren met het contactonderzoek. Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) wordt door Groen ter verantwoording geroepen.

In de uitzending kwam aan bod dat de contactopsporing te wensen over liet, met de nodige gevolgen. Experts lieten zich horen dat ook nu nog altijd niet op een efficiënte manier gewerkt wordt. Zelfs de aanbestedingen voor de callcenters zouden niet correct verlopen zijn.

"Elke keer dat je denkt dat het niet erger kan, blijkt het toch te kunnen", zegt Vlaams parlementslid Jeremie Vaneeckhout (Groen) in een reactie op het programma. "Volgens experts heeft het geknoei met de contactopsporing levens gekost. Uit de reportage blijkt alweer dat de bevoegde minister Beke niet urgent en doortastend genoeg is met contactonderzoek. Dit is een schoolvoorbeeld van wanbeleid."

"Corona heeft Vlaanderen al bijna een jaar in een houdgreep en nog steeds staat het contactonderzoek waar minister Beke verantwoordelijk voor is, niet op punt", gaat Vaneeckhout verder.

"Bij de ontwikkeling van het systeem was te weinig ruimte voor discussie, de speurders kunnen niet grondig werken en experts hebben nog steeds geen toegang tot alle data. Contactonderzoek is een essentieel deel van de strijd tegen corona, dat contactonderzoek is zo wankel als een kaartenhuisje."