Marc Van Ranst brengt duidelijkheid over de derde golf van het coronavirus

door: BVDO
Marc Van Ranst
Afbeelding bron: Photonews

De coronacijfers nemen weer toe. Vandaag met bijna 15 procent op weekbasis, maar de dagcijfers van vorige week nemen verontrustende vormen aan. Professor Marc Van Ranst legt uit hoe het zit met de derde golf.

Toch is professor Marc Van Ranst duidelijk. “We spreken nog niet van een derde golf. De komende week zal cruciaal blijken”, klinkt het aan Gazet van Antwerpen. “Momenteel is het stijgende aantal besmettingen vooral te wijten aan de terugkerende reizigers die we ook massaal testen. Het testbeleid speelt een grote rol in de stijgende besmettingen.” 

Tegen besmettingen bij terugkerende reizigers heeft de regering onvoldoende gehandeld. De bevolking heeft zich tijdens de feesten goed aan de regels gehouden. “Maar de reizigers hebben heel wat virus terug meegenomen. Zeker uit sommige streken is de positiviteitsratio erg hoog. Als het van de virologen had afgehangen hadden daar ook strengere controles op geweest. Of waren zelfs de grenzen sluiten. Maar dat is bijzonder moeilijk.” 

Het is bang afwachten wat deze week brengt. Hopelijk komt er geen derde golf, maar af en toe een bultje in de curve. “Volgende week zullen we zien of we de feestdagen, de reizigers en de heropening van de scholen kunnen verteren. We kijken daarvoor vooral naar de hospitalisaties. Zolang die dalen of stabiel blijven spreken we niet van een derde golf.”