Marc Van Ranst is duidelijk: “Dat moet nog voor de winter gebeuren”

door: BVDO
Marc Van Ranst
Afbeelding bron: Photonews

Het Verenigd Koninkrijk zou al in september aan alle inwoners een derde vaccin willen inspuiten bij alle inwoners. Die moet bescherming bieden tegen nieuwe varianten.

Volgens viroloog Marc Van Ranst bereiden ook wij ons best voor op een boostervaccin tegen de nieuwe varianten vanaf de winter. “Ik denk dat het voorzichtig zou zijn om daar nu al met de farmaceutische firma's over te gaan praten, want die zijn die aangepaste vaccins volop aan het ontwikkelen”, zegt Van Ranst aan Het Nieuwsblad.

Volgens Van Ranst is zo’n vaccin nodig tegen varianten als de Zuid-Afrikaanse en de Braziliaanse. De komst van de Britse variant heeft getoond hoe in korte tijd alles kan veranderen. En dat moet snel gebeuren. “Het liefst tegen de winter al.”

De viroloog is ervan overtuigd dat er nog nieuwe varianten gaan opduiken en daarop moeten we nu al inspelen. “Je kan niet wachten op de resultaten van studies om je te engageren om bestellingen te plaatsen, dan komen we te laat. De vorige vaccins zijn aangekocht zonder te weten dat er werkzame vaccins zouden komen. Die zekerheid is er nu wel.”