Marc Van Ranst geeft antwoord op de vraag of dit de laatste lockdown is

door: BVDO
Marc Van Ranst
Afbeelding bron: Photonews

Viroloog Marc Van Ranst is blij met de maatregelen die het Overlegcomité genomen heeft. Hij legt ook uit of dit de laatste lockdown in ons land wordt.

Viroloog Marc Van Ranst begrijpt dat iedereen de situatie beu is, maar op dit moment is er volgens hem geen andere keuze. “Iedereen is het beu, maar dat zal ons nu niet helpen”, zegt hij aan VTM Nieuws. “We zitten in een epidemie waarin er meer hospitalisaties zijn en die moeten we naar omlaag krijgen. Het is moeilijk, maar er is geen alternatief.”

Van Ranst vraagt nog maar eens om niet naar datums als 1 mei toe te leven, maar wel naar bepaalde cijfers. “Een aantal maanden geleden hielden we vast aan 800 besmettingen en 75 ziekenhuisopnames, dat leek niet haalbaar. Dan is men dat concept volledig vergeten. Ik vind dat we doelen moeten definiëren. Die mogen kwantitatief zijn, maar het moet meer zijn dan een datum. Het is moeilijk te zeggen hoeveel weken daarvoor nodig zullen zijn. Het is beter om daar geen tijd op te plakken. We moeten in de eerste plaats naar de cijfers kijken.”

Hoelang de mensen dit kunnen volhouden is maar zeer de vraag. “Het zal nog even duren vooraleer we resultaten van de nieuwe regels zien, maar dit zou het begin van de derde golf toch moeten kunnen ombuigen. Of dit de laatste lockdown is? Ja”, klinkt het volmondig.