Marc Van Ranst heeft niet echt goed en zelfs slecht nieuws over verdere versoepelingen

door: BVDO
Marc Van Ranst
Afbeelding bron: Photonews

Verdere versoepeling van de coronamaatregelen, we snakken er met zijn allen enorm achter, maar het is nog niet voor de eerste maanden als we viroloog Marc Van Ranst mogen geloven.

Veel versoepelingen in één keer, dat zal alvast niet gebeuren. “Er komt een moment dat het mogelijk zal zijn om of de horeca te openen, of het culturele leven te hervatten, of sportwedstrijden opnieuw te laten doorgaan, of meer mensen thuis toe te laten”, zegt Van Ranst bij HLN. “Maar je zal in het begin maar één versoepeling kunnen toelaten, dus moet je kiezen.”

Advies die de GEMS niet echt kan geven welke sector eerst open kan. “Sommige versoepelingen zijn even veilig of gevaarlijk als andere. Dus moet de politiek die knoop doorhakken. De regering zal bepalen wat er het eerste kan: weer op café gaan of de bomma bezoeken. Dat zijn uiterst moeilijke beslissingen, want je zal altijd mensen teleurstellen. Laat ons dus een beetje mild zijn voor de politici, op dat vlak.”

Een datum prikken is ontzettend moeilijk, maar voor het einde van de paasvakantie moeten we niks verwachten. “Mochten de Zuid-Afrikaanse en de Braziliaanse variant niet bestaan, dan zou ik gezegd hebben: ten vroegste na de paasvakantie. Maar ze bestaan helaas wel.”