“Mensenrechten geschonden in onze woonzorgcentra tijdens coronacrisis”

door: BVDO
Rusthuisbewoonster - Facebook Liliane Goderis

De rechten van de bewoners van de woonzorgcentra zijn tijdens de coronacrisis ernstig geschonden. Dat is te horen bij Amnesty International. 

Amnesty International deed van midden maart tot eind oktober onderzoek naar de aanpak van de coronacrisis in de woonzorgcentra. Daar werden de mensenrechten duidelijk geschonden, zo vertelde Anne Claeys van Amnesty International bij Radio 1.

Volgens het rapport reageerde de overheid te laat en niet op de juiste manier waardoor de basisrechten van de bewoners, zoals het recht op gezondheidszorg en het recht op leven, geschonden werden. 

Door al de medische taken die het personeel moest uitvoeren, was er geen tijd meer voor de dagelijkse zorg. Familieleden zagen het met lede ogen gebeuren. "Ik zag mijn man echt wegkwijnen. Toen ik mijn zorgen deelde met het personeel zei een verzorgster: ‘We kunnen niet iedereen elke dag persoonlijk eten geven.’” 

Niet enkel fysiek, maar ook op mentaal vlak woog de coronacrisis zwaar op de bewoners. Het bezoekverbod was voor veel ouderen de druppel die de emmer deed overlopen.