Minister Vandenbroucke grijpt in bij Sciensano: “We veranderen dat vanaf januari”

door: BVDO
Frank Vandenbroucke
Afbeelding bron: Photonews

Vorige week raakte bekend dat Sciensano sinds maart elke week een geheim rapport maakte dat slechts voor enkele ingewijden toegankelijk was. Daarin bleek vaak cruciale informatie te staan, waar de bevolking niks van wist.

Sciensano maakte sinds maart elke week een rapport over de coronacrisis dat vertrouwelijke informatie bevatte. Enkel gouverneurs, experten en ministers kregen die informatie. De bevolking niet. 

De verontwaardiging was dan ook groot dat het gewone publiek andere grafieken en cijfers te zien kreeg, in tegenstelling tot die beperkte groep mensen. 

Uit een uitgelekt rapport kwamen bijvoorbeeld de cijfers aan het licht over het feit dat bijna niemand die uit een rode zone terugkeerde getest werd en in quarantaine ging. 

"Wat mij betreft mag alle info voortaan met iedereen gedeeld worden", zegt minister Frank Vandenbroucke (sp.a) in de Kamer. 

Hij gaf Sciensano de opdracht om maar één rapport meer te maken, maar dat is niet voor meteen. "Dat vraagt een zekere inspanning, dus de nieuwe rapportering gaat pas vanaf januari in."