Ook meldingen van tromboses in ons land: dit zijn de exacte cijfers

door: BVDO
coronavaccin
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Ook in ons land zijn er mensen die een trombose opliepen na de toediening van het vaccin van AstraZeneca. Dat meldde het FAGG woensdag nog.

In België zijn er tot woensdagmorgen elf meldingen geweest van bloedstollingen of tromboses nadat iemand ingeënt werd met het vaccin van AstraZeneca. Zes daarvan worden als niet ernstig beschouwd, vijf ervan zijn als ernstige bijwerkingen gecategoriseerd. Twee gevallen worden van dichtbij onderzocht.

In één van de gevallen van ernstige bijwerkingen is de patiënt ondertussen al beter. Bij één geval is er sprake van een blijvend letsel. Nog een ander geval zou te maken hebben met een medische voorgeschiedenis. Eén geval zou gaan om verminderde bloedplaatjes. Nog een ander geval gaat het om een trombose en een vermindering van het aantal bloedplaatjes, waardoor een ziekenhuisopname vereist was.

In ons land zijn er tot nu toe 215.862 dosissen van het Covid-19-vaccin van AstraZeneca toegediend, zo laat het FAGG nog weten. “Na de recente media-aandacht ziet het FAGG een verhoging van het aantal meldingen door patiënten en gezondheidszorgbeoefenaars. Alle meldingen worden grondig geanalyseerd door de experten van het FAGG. Het FAGG werkt ook actief mee met de evaluatie op Europees niveau waarvan de resultaten donderdag 18 maart 2021 worden verwacht”, klinkt het in een officiële mededeling.