Professor waarschuwt voor effect van heropening scholen

door: MRO
Dirk Devroey
Afbeelding bron: Photonews

Maandag openen de scholen opnieuw hun deuren. Dirk Devroey, professor huisartsgeneeskunde, waarschuwt dat de heropening van de scholen opnieuw zal zorgen voor meer viruscirculatie.

Wanneer de kinderen en jongeren opnieuw naar school gaan, zal het reproductiegetal weer stijgen. Deze R-waarde geeft aan hoeveel mensen iemand die geïnfecteerd is op zijn beurt met Covid-19 besmet. Wanneer het reproductiegetal hoger is dan één, stijgt het aantal besmettingen.

"Alles gaat om cijfers. Je weet als je de scholen nu gaat openen, dat je het reproductiegetal met 7 procent omhoog gaat duwen. Dat was net onder de één gezakt, maar dat zal opnieuw boven de één komen", legt Dirk Devroey uit in De Zevende Dag.

Hij verduidelijkt dat de sluiting van de scholen één week voor aanvang van de paasvakantie er voor gezorgd heeft dat het aantal besmettingen bij -20-jarigen is gedaald.

"We hebben ook voor de paaspauze duidelijk gezien dat de grootste groep besmette mensen net de mensen jonger dan 20 waren. Op dit moment zien we dat dit de groep is met het minste besmettingen. De paaspauze heeft dus wel een effect gehad op die groep."