Steven Van Gucht: "Lijkt misschien oneerlijk, maar die maatregel blijft belangrijk"

door: STS
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Viroloog Steven Van Gucht heeft uitgelegd waarom er in sommige ziekenhuizen strenge regels omtrent bezoek gelden.

"Vanaf 9 juni gaan een aantal belangrijke versoepelingen in. Maar toch gelden er vaak nog strikte regels voor het ontvangen van bezoek in de ziekenhuizen. Dat wordt door elk ziekenhuis afzonderlijk bepaald."

"Dat lijkt misschien oneerlijk en kan bijzonder zwaar zijn voor de patiënten en hun familieleden. Maar deze maatregelen blijven nog steeds belangrijk."

"De situatie in ziekenhuizen is anders dan bijvoorbeeld in woonzorgcentra. In woonzorgcentra blijft de bewonerspopulatie vrij stabiel. Versoepelingen kunnen daar worden doorgevoerd zodra een bepaald percentage van de inwoners en het personeel gevaccineerd is."

"Ziekenhuizen kennen daarentegen een heel wisselende populatie. En het is dan ook moeilijk om in te schatten hoeveel patiënten op elk moment reeds gevaccineerd zijn en minder risico lopen om besmet te geraken."

"Sociaal contact is zeker en vast heel belangrijk in het genezingsproces, maar het is ook belangrijk om extra voorzichtig te zijn voor personen die al ziek zijn en in verzwakte toestand verkeren."