Steven Van Gucht maakt zich zorgen: “Aantal verstrengingen aan regering gegeven”

door: BVDO
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

De coronacijfers baren niet alleen minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) zorgen. Ook viroloog Steven Van Gucht ziet dit liever niet gebeuren.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) hield bij VTM Nieuws een stevig pleidooi voor dringende verstrengingen, willen we het programma van de vooropgestelde versoepelingen aanhouden.

Ook voor viroloog Steven Van Gucht zijn de stijgende cijfers een bron van zorgen. Hij verwacht vrijdag een stijging van maar liefst 40 procent. "Dat is hoog, dat gaat snel en is vergelijkbaar met de stijgingen die we gezien hebben in het begin van de tweede golf. Het is belangrijk om deze trend te stoppen", vult hij de minister aan.

Volgens Van Gucht worden de coronamaatregelen door heel wat mensen veel minder strikt opgevolgd. “Sinds begin maart is ons gedrag wat veranderd, mensen hebben weer meer contacten en zoeken elkaar meer op.

De Risk Assesment Group heeft aan de regering aanbevolen om 'Plan B' te activeren. "Daarin staan inderdaad een aantal verstrengingen. Die kunnen helpen, maar het is vooral de basis, namelijk het aantal contacten beperken, dat belangrijk is.”

Volgens La Libre Belgique houdt dat 'Plan B' de sluiting van de contactberoepen en winkelcentra in. De avondklok zou verstrengen, zwembaden moeten sluiten en er zijn geen buitenschoolse activiteiten meer. Volgens Le Soir hoort daar zelfs de sluiting van de scholen bij.