Steven Van Gucht vreest het ergste: "Zaterdag is het mogelijk al zover"

door: STS
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Viroloog Steven Van Gucht vreest dat de curve van het aantal besmettingen met het coronavirus mogelijk dit weekend al opnieuw zal beginnen te stijgen.

"Het aantal besmettingen daalt momenteel nog nauwelijks. Mogelijk zullen we vanaf zaterdag opnieuw een stijging zien in het aantal besmettingen. Dit heeft onder andere te maken met het testbeleid. We weten dat mensen tijdens de kerstvakantie minder geneigd zijn om zich te laten testen bij klachten, zeker bij milde symptomen", stelde Van Gucht tijdens een persconferentie.

"Het aantal besmettingen wordt nu bovendien beïnvloed door het massaal testen van terugkerende reizigers. 5% van alle vastgestelde besmettingen is momenteel te wijten aan terugkerende reizigers. Tijdens de kerstvakantie was dat 1 tot 2%, voor de kerstvakantie minder dan 1%. Gemiddeld 3,7% van de terugkerende reizigers test positief, maar dit percentage schommelt sterk, afhankelijk van het land; gaande van 2% tot 12,5%."

Kerstvakantie

"Voorlopig blijven de ziekenhuisopnames en de overlijdens dalen. Daar mogen we gezien de evoluties in het buitenland zeker blij mee zijn. De kerstvakantie hebben we goed aangepakt. Uit Google-mobiliteitsdata blijkt dat velen van ons zijn thuisgebleven, zowel met Kerstmis als met Nieuwjaar", deelde Van Gucht nog mee.