Steven Van Gucht ziet enkele lichtpuntjes, maar waarschuwt ook

door: BVDO
viroloog Steven Van Gucht

Het crisiscentrum gaf zopas een persconferentie over de coronacijfers in ons land. De situatie blijft erg verontrustend, maar er zijn hier en daar toch wat lichtpuntjes. Het volgen van de strengere maatregelen is echter strikt noodzakelijk.

Steven Van Gucht vertelde op de persconferentie van het crisiscentrum dat er een aantal langverwachte lichtpuntjes zijn. De stijging van het aantal nieuwe besmettingen en de ziekenhuisopnames is er nog, maar veel minder fors. Dat bezorgt hem hoop, de twee volgende dagen worden bepalend voor de ziekenhuiscijfers.

"De sneltrein mindert wat vaart, maar raast evenwel nog voort", zei Van Gucht. Het aantal overlijdens stijgt wel nog altijd heel erg snel.

"Het is belangrijk dat we nu terugkeren naar een beheersbaar niveau van viruscirculatie. 20.000 besmettingen per dag is te veel. Momenteel staan onze defensielijnen onder veel te grote druk. Het is belangrijk dat we terugkeren naar een beheersbaar niveau. Enkel op deze manier krijgen we terug controle over het virus."

"Deze lichtpuntjes mogen wel niet afleiden van het feit dat de situatie nog erg verontrustend is. Het aantal patiënten zal nog verder blijven stijgen. De verstrengde maatregelen zijn cruciaal."

"We hebben nog een lange weg te gaan, waarbij de vertraging zich eerst zal moeten bestendigen en zal moeten overgaan tot een daling. Die daling zal lang genoeg moeten aanhouden om in een veilige zone te komen."

Van Gucht wees ook nog eens op het feit dat een mondmasker dragen de afstandsregels niet vervangt. Ook met een mondmasker op moet je afstand houden. De viroloog sloot af met iedereen een fijne herfstvakantie te wensen.