Tandartsen voeren patiëntenstop in door coronacrisis

door: SLO

De coronacrisis heeft ook bij tandartsen voor de nodige problemen gezorgd. Zo is er een patiëntenstop ingelast en ontstaan er extra lange wachttijden. 

Door de coronacrisis zijn er erg veel tandartsen die beslist hebben om geen nieuwe patiënten meer te behandelen. Ze hebben een grote achterstand opgelopen die ze eerst moeten proberen wegwerken. Er zijn ook veel oudere tandartsen op pensioen gegaan uit voorzorg. De wachttijden kunnen dus soms oplopen tot meer dan een half jaar.

Tussen de regio’s zijn er wel verschillen zegt Frank Herrebout, voorzitter van de Vlaamse Beroepsvereniging van Tandartsen. Zo is er vooral in de regio rond Turnhout een tekort. In Antwerpen hebben enkele tandartsen dan weer minder patiënten ontvangen door de verstrengde maatregelen. In Kontich moet je rekenen op een wachttijd van bijna een half jaar voor een gewoon nazicht.

Men verliest zeker al een vijftal minuten met het ontsmetten van het materiaal en het verluchten van de praktijk. Tandartsen mogen wel geen coronatoeslag aanrekenen aan hun patiënten. De overheid betaalt alle extra kosten. Enkel wanneer ze door veiligheidsmaatregelen extra tijd nodig hebben per patiënt mag er wel een toeslag worden aangerekend.