Vandenbroucke krijgt belangrijk advies: "Schorsing zonder loon of ontslag als ze vaccin weigeren"

door: STS
Frank Vandenbroucke
Afbeelding bron: Photonews

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) krijgt van de ziekenhuizen de vraag om streng in te grijpen tegen personeelsleden die weigeren om zich te laten inenten tegen het coronavirus.

In augustus werd al beslist dat de vaccinatie van het zorgpersoneel verplicht wordt. Het is sindsdien wachten op adviezen en een wettelijk kader.

De Natio­nale Arbeidsraad geeft minister Vandenbroucke het advies om zorgpersoneel dat het vaccin weigert, te schorsen en desnoods te ontslaan. Ziekenhuizenkoepel Zorgnet-Icuro is voorstander. Dat meldt de krant De Tijd woensdag.

Dat ontslag hoeft er niet meteen te komen. Het advies van deze Natio­nale Arbeidsraad, waarin werkgevers en vakbonden vertegenwoordigd zijn, voorziet drie fases.

De eerste is een overgangsfase van enkele maanden, tijdens dewelke het niet gevaccineerde zorgpersoneel zich alsnog kan laten inenten.

Daarna kan er voor wie weigert een schorsing volgen, die maximaal een half jaar duurt. De persoon in kwestie krijgt tijdens die periode geen loon.

Wordt het vaccin daarna nog steeds geweigerd, kan er worden overgegaan tot ontslag van het personeelslid.

Download nu de gratis app van Redactie24