Vandenbroucke voorzichtig bij optimisme rond vaccin: "Mij hoor je dat niet zeggen"

door: BVDO
Frank Vandenbroucke
Afbeelding bron: Photonews

De euforie met het nieuws over het vaccin van Pfizer dat heel efficiënt zou zijn, was ontzettend groot. Maar minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke tempert dat enthousiasme.

"Dit is een positief bericht, maar we moeten wel realistisch zijn", zei Frank Vandenbroucke (sp.a) in 'De Afspraak'. "Dit is een persbericht van een bedrijf, dat is niet hetzelfde als onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek."

"En zelfs als het onderzoek wordt bevestigd, moeten we naar de feiten kijken. Het duurt maanden voor zo'n vaccin op de markt komt. Dat is een bijzonder ingewikkeld proces. Dit is niet gewoon een pilletje dat je bij de apotheker haalt. Er zijn specifieke bewaarmethoden, die productie moet op gang komen."

Voor het Belgische vaccin wordt nog steeds de lente van 2021 als streefdatum genoemd. "Wees daar voorzichtig mee. Het zou kunnen, maar mij hoor je het niet zeggen. We gaan samen nog een grote inspanning moeten doen om zonder dit vaccin het virus te overwinnen. We gaan sowieso door een hele moeilijke winter."