Wie moet als eerste het vaccin krijgen? Coronastudie toont opmerkelijke resultaten

door: STS
Vaccin
Afbeelding bron: Pixabay

Bewoners en personeel van woonzorgcentra en zorgverstrekkers moeten eerst gevaccineerd worden en jongeren gunnen anderen voorrang op het vaccin. Een en ander blijkt uit de 26ste editie van de Grote Coronastudie, waaraan 21.500 mensen deelnamen.

De deelnemers werd gevraagd om elf doelgroepen te rangschikken: welke groepen moeten eerst gevaccineerd worden? 85% zette de zorgverstrekkers in hun top drie, 75% zet de bewoners en de personeelsleden van de woonzorgcentra bij de eerste drie. De helft van de deelnemers zet jongeren tussen 16 en 25 jaar op de elfde en laatste plaats.

De jongeren zetten zichzelf ook meestal achteraan in de vaccinatierij. "Naast hun inzicht dat ze zelf relatief weinig kans lopen op een ernstig verloop van Covid-19, wijst dat mijns inziens toch vooral op hun verantwoordelijkheidsgevoel", zegt professor Philippe Beutels (UAntwerpen).

"Uit onze bevraging blijkt dat het mentaal welzijn van jongeren heel erg lijdt onder deze crisis, maar toch vinden ze het belangrijker dat andere groepen eerst gevaccineerd worden. Ze zijn ook van mening dat hun leerkrachten sneller dan henzelf het vaccin moeten krijgen."