Dan toch goed nieuws voor wie een eitje lust: "Zoveel per week is geen probleem"

door: STS
Ei - eieren
Afbeelding bron: Pixabay

Jan Tytgat, toxicoloog aan de KU Leuven, heeft gereageerd op het tussentijds PFAS-rapport dat stelt dat eieren van eigen kippen eten ongezond is.

Enkele dagen geleden kwam professor Karl Vrancken, de PFAS-opdrachthouder van de Vlaamse overheid, met een zorgwekkend rapport naar buiten.

Hij waarschuwde dat niemand in heel Vlaanderen nog eieren van eigen kippen zou moeten eten. "Zelfs bij consumptie van minder dan één ei per week van eigen kippen, geeft dit aanleiding tot een overschrijding van de risico-index", luidde het.

Toxicoloog Jan Tytgat zegt dat die conclusie gebaseerd is op de Europese normen, die volgens hem te streng zijn.

"Ik heb in heel deze saga de indruk dat sommige mensen een nulrisico wensen, maar dat is niet meer haalbaar. We wonen in een geïndustrialiseerde omgeving, er is ook fijn stof, er zijn ftalaten, noem maar op. Dus je moet een soort aanvaardbaar risico in acht durven nemen", zei Tytgat op ROB-tv.

"Concreet betekent het dat je als volwassene in Vlaanderen gerust wekelijks vier tot zes eitjes van je eigen kippen mag eten. Daar is echt niets mis mee. Dan ga je absoluut niet ziek worden."