Niet alleen wát je eet, maar ook het tijdstip is cruciaal: Op dit moment van de dag eet je beter niet te veel

Dat wat je eet een grote impact heeft op je gezondheid, weten we allemaal. Maar wist je dat wannéér je eet misschien wel net zo belangrijk is?
Onderzoek van de Spaanse krant El País toont aan dat het tijdstip van je maaltijden een directe impact heeft op je metabolisme, energieniveau en zelfs je risico op chronische ziekten. Ons lichaam heeft namelijk een interne klok die bepaalt hoe goed je voedsel verwerkt op verschillende momenten van de dag.
's Ochtends en 's middags is je lichaam het best in staat om voedsel te verteren en energie efficiënt te gebruiken. Mensen die meer dan 45 procent van hun dagelijkse calorieën na 17 uur consumeren, hebben een verhoogd glucosegehalte, een minder effectieve vetverbranding, een verminderde slaapkwaliteit en een hoger risico op obesitas en hart- en vaatziekten.
Daarom raden de onderzoekers aan om de dag goed te beginnen met een voedzaam ontbijt, vroeg te lunchen en 's avonds zware maaltijden te vermijden. 's Nachts snacken is ook geen goed idee. Het is voor ons lichaam 's nachts immers moeilijker om glucose te verwerken.
De les is duidelijk: wat je eet is belangrijk, maar het tijdstip maakt een wereld van verschil. Misschien is 2025 voor jou wel het ideale moment om je maaltijden anders te beginnen plannen!