Slaap je écht minder goed als je 's avonds nog koffie drinkt?

door: MRO
Koffie
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Een heel groot deel van de mensen drinkt dagelijks koffie. Velen beginnen hun dag met koffie, maar wat gebeurt er als we 's avonds koffie drinken? Kan dit er echt voor zorgen dat we minder goed slapen?

Koffie bevat cafeïne en het effect van cafeïne op de slaap varieert van persoon tot persoon. Over het algemeen blijft cafeïne ongeveer 5 tot 6 uur in het lichaam, wat kan betekenen dat het drinken van koffie 's avonds kan leiden tot moeilijkheden bij het slapen. 

Studies hebben aangetoond dat consumeren van cafeïne tot 6 uur voor het slapengaan de slaapkwaliteit en de slaapduur aanzienlijk kan verminderen. 's Avonds koffie drinken kan dus een negatief effect op de nachtrust hebben.

Maar niet iedereen ervaart hetzelfde effect. Sommige mensen kunnen koffie drinken net voor het naar bed gaan en nog steeds moeiteloos in slaap vallen. Deze verschillen zijn er vanwege genetische variaties. Mensen die cafeïne snel metaboliseren, kunnen mogelijk 's avonds koffie drinken zonder dat hun slaap wordt aangetast.

Laatste koffie 6 uur voor het slapengaan

Het is duidelijk dat het effect van 's avonds koffie drinken op de slaap varieert tussen mensen. Hoewel het voor sommigen een belemmering kan zijn voor slaap, kunnen anderen zonder negatieve gevolgen voor de nachtrust 's avonds nog koffie drinken. 

Algemeen kunnen we stellen dat het drinken van koffie 's avonds inderdaad de slaap kan verstoren. Het kan dan verstandig zijn om uw laatste kopje koffie ten minste 6 uur voor bedtijd te drinken om van een goede nachtrust te genieten.

Tags koffie