Voedselagentschap sluit horecazaak door shigella-bacterie: Vreselijke symptomen voor wie besmet raakt

door: STS
Ziek - buikpijn
Afbeelding bron: Pixabay

Er hebben zich besmettingen met de shigella-bacterie voorgedaan. Het Voedselagentschap en het Departement Zorg hebben de betrokken zaak uit voorzorg gesloten.

"De voorbije twee weekends zijn mensen besmet geraakt met shigellose na een bijeenkomst in de Zandberghoeve in Beernem", legt het FAVV uit.

"Om de consument te beschermen wordt uit voorzorg een tijdelijke sluiting van het volledige etablissement opgelegd."

"We leggen ook een reiniging van het hele gebouw op door een externe firma en nemen stalen van de werkomgeving. Het Departement Zorg breidt het onderzoek van de stoelgangstalen uit naar alle personeelsleden."

Joris Moonens, woordvoerder Departement Zorg: "Aanvankelijk leken de besmettingen beperkt te blijven binnen één groep van een 50-tal personen die in het weekend van 2 september aanwezig waren op een feest in de Zandberghoeve. Bij andere groepen die dat weekend in andere zalen van de Zandberghoeve aanwezig waren, werden geen zieke personen gemeld na een actieve opvolging door Departement Zorg."

"Maar nu zien we in een groep van acht personen die afgelopen zaterdag het restaurant van de Zandberghoeve bezochten, zes mensen met symptomen van een shigella-besmetting. Bij één persoon is die diagnose ook al met zekerheid bevestigd."

"Mogelijk zijn er ook nog in andere groepen van afgelopen weekend ziektegevallen. Dat wijst erop dat er een besmettingsbron binnen de Zandberghoeve is, dat kan een persoon of een besmet voorwerp of voedingsartikel zijn."

Wat is shigellose?

"Shigellose wordt veroorzaakt door besmetting met een shigella-bacterie", legt het FAVV uit. "De besmetting gebeurt van mens tot mens, wanneer een besmet persoon na onvoldoende handhygiëne de bacterie via de stoelgang op oppervlaktes aanbrengt (toiletten, klinken, bestek...) of aan andere mensen doorgeeft via de handen."

"De bacterie kan ook via voeding doorgegeven worden, wanneer wie instaat voor de voeding besmet is en via de handen het voedsel besmet. Ook seksueel (oro-anaal) contact kan tot besmetting leiden."

"Symptomen zijn koorts, buikpijn, eventueel braken, waterige en soms bloederige of slijmerige diarree. Shigellose kan ernstig zijn en complicaties geven zoals uitdroging, ernstige aandoeningen van de darm en in zeldzame gevallen bloedvergiftiging (sepsis)."

"Shigellose is hevig maar geneest meestal spontaan (zonder antibiotica) na 5 tot 10 dagen. Soms kan een persoon besmet zijn zonder klachten te vertonen, of drager blijven van de bacterie. Deze personen kunnen ook de infectie doorgeven naar andere personen, bijvoorbeeld bij het bereiden van voedsel."