Gebruik je best een houten of een glazen snijplank in je keuken? Dit moet je weten

door: MRO
groenten paprika
Afbeelding bron: pexels

Een snijplank is onmisbaar in je keuken. Wie kookt heeft een snijplank nodig, maar kies je nu best voor een houten snijplank of toch maar beter een glazen? We zetten de voor- en nadelen op een rij.

Houten snijplanken zijn al lang populair vanwege hun duurzaamheid. Ze gaan lang mee en voegen een vleugje klasse toe aan elke keuken. Daarnaast zijn ze goed voor je messen, het hout voorkomt dat je messen snel slijten. Hout is ook een duurzaam materiaal dat biologisch afbreekbaar is. 

Hygiëne bij gebruik van houten snijplank

Wat betreft veiligheid en hygiëne hebben verschillende studies aangetoond dat hout van nature antibacteriële eigenschappen heeft. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, absorbeert hout de voedingsstoffen die bacteriën nodig hebben om te groeien, waardoor ze minder snel overleven op een houten oppervlak.

Maar houten snijplanken hebben ook hun nadelen. Ze vereisen meer onderhoud en moeten regelmatig worden geolied om ze in goede staat te houden. Bovendien kunnen voedingsstoffen in de diepere groeven van de snijplank terechtkomen, wat een uitdaging kan vormen bij het schoonmaken.

Gebruiksgemak van glazen snijplank

Aan de andere kant staan glazen snijplanken bekend om hun moderne uitstraling en onderhoudsgemak. Ze kunnen gemakkelijk worden gereinigd met zeep en water, of in de vaatwasser worden geplaatst voor een grondige reiniging. Glazen snijplanken zijn ook zeer hygiënisch omdat ze geen vocht of voedselresten absorberen.

Het nadeel is dat het harde oppervlak van glas de snijkant van je messen kan beschadigen. Bovendien zijn glazen snijplanken vaak glibberig, vooral als ze nat zijn, waardoor er mogelijk een groter risico op ongelukken is bij het snijden van je groenten en fruit.