Man (75) voor €10.000 opgelicht na valse mail: Politie doet verhaal en geeft raad

door: MRO
cybercriminaliteit
Afbeelding bron: pexels

Een man van 75 jaar uit Riemst heeft 10.000 euro overgeschreven naar verdachte rekeningen van cybercriminelen. Politie uit de zone Bilzen Hoeselt Riemst schetst het verhaal van de oplichting.

De man had een mailtje ontvangen dat zogenaamd van de bank Belfius kwam en waarin gevraagd werd een nieuwe kaartlezer aan te vragen voor eind augustus.

Het slachtoffer klikte op de link in de mail en kreeg de dag daarna telefoon van een zogenaamde medewerker van Belfius die hem vertelde dat hij slachtoffer van oplichting was geworden.

De man schrok en de valse medewerker beloofde hem het geld veilig te stellen. Hij moest het geld eerst van zijn spaar- naar zijn zichtrekening overschrijven. Daarna moest hij op een site inloggen en enkele zaken doen waarbij zowat 10.000 euro naar verdachte rekeningen werd overgemaakt.

De echte bankinstelling van de man kon snel ingrijpen en de verdachte rekeningen blokkeren. De kans is groot dat hij zijn geld niet heeft verloren.

De politie geeft belangrijke advies mee. "Twijfel je aan de echtheid van een bericht? Vraag een second opinion bij een familielid dat je vertrouwt en voer sowieso nooit handelingen uit op vraag van derden na een mailtje, sms’je of een telefoontje. Check eerst bij je vertrouwde bankinstelling of er echt iets van je verwacht wordt."

Wie verdachte mails of berichten opmerkt, mag deze overmaken aan verdacht@safeonweb.be.

Tags phishing