Opgepast voor deze oplichting: "Ze hebben maar één doel: je spaargeld pikken"

door: STS
smartphone gsm
Afbeelding bron: pexels

De FSMA, de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten, waarschuwt voor bepaalde beleggingen. Daar gaan oplichters achter schuil.

"Recent kregen Belgische consumenten het voorstel om te beleggen in edelmetalen of in de ontwikkeling van een netwerk van laadpalen voor elektrische wagens ('ecoparkings'). Daarbij werden hun erg hoge rendementen beloofd", legt de FSMA uit.

Er wordt gevraagd om voorzichtig te zijn: "Hoe aanlokkelijk die aanbiedingen ook lijken, vaak schuilen er oplichters achter."

Slachtoffers komen in eerste instantie via reclame op sociale media en via valse informatiesites in contact met de oplichters. Die e-mailen of bellen vervolgens.

"Achter de aanlokkelijke aanbiedingen schuilen oplichters zonder de nodige vergunningen, die maar één doel voor ogen hebben: u uw spaargeld afhandig maken", benadrukt de FSMA.

Pas op met deze websites en e-mailadressen

De voorbije weken ontving de FSMA meldingen over:

  • fyamcapital.com: de oplichters gebruiken de volgende e-mailadressen: penelope.mary@fyamcapital.com, finance@fyamcapital.com en elsa.mercier@fyamcapital.com;
  • monacces.shellrecharges.eu: de oplichters gebruiken het volgende e-mailadres: serviceclient@shellrecharges.com;
  • plenitudeeurope.com: de oplichters gebruiken de volgende e-mailadressen: eni@plenitudeeurope.com en enisouscription@plenitude-europe.com.

"De oplichters achter de sites Plenitudeeurope.com en Shellrecharges.eu misbruiken de identiteit van bekende actoren uit de energiesector, namelijk Eni en Shell."