Parket waarschuwt iedereen nu voor deze vorm van oplichting: 'Wees extra waakzaam'

door: MRO
creditcard kredietkaart
Afbeelding bron: pexels

Febelfin en het Parket van Antwerpen waarschuwen iedereen voor criminelen die proberen jouw bankkaart en pincode te ontfutselen. Er wordt gevreesd voor een piek van deze vorm van fraude tijdens de zomermaanden.

Deze criminelen worden omschreven als 'kaartophalers'. Ze doen zich voor als medewerkers van een bank. Eerst bellen ze je op met de melding dat er een probleem is en dat je bankkaart vervangen moet worden.

Ze proberen bij jou thuis langs te komen om jouw bankkaart op te halen. Ze vragen soms om je pincode kenbaar te maken of ze vragen om in te loggen met internet banking en kijken dan goed mee wat jouw code is. Zo proberen ze jouw bankkaart en pincode te bemachtigen.

Het Parket van Antwerpen ziet nu al een stijging in het aantal van deze feiten en vreest voor een piek tijdens de zomermaanden. “Met de zomermaanden in het vooruitzicht, hebben de – meestal jonge – daders, gewoonweg meer tijd om dergelijke feiten te plegen", zegt Peter Peereboom, magistraat (parket Antwerpen), gespecialiseerd in cybercrime.

Een piek in het aantal kaartophalingen verwacht

"De ervaring leert ons dan ook dat we de komende tijd een piek in het aantal kaartophalingen kunnen verwachten. Daarom willen we bij de start van de zomervakantie nog eens iedereen oproepen om extra waakzaam te zijn en anderen hiervoor te waarschuwen."

Een bankmedewerker zal nooit bij jouw thuis zal komen om je bankkaart op te halen of je pincode te vragen. Geef nooit je pincode door. Indien er zich toch een probleem stelt, kan je je bankkaart blokkeren door Card Stop te bellen op 078 170170.