Politie waarschuwt iedereen: Oplichting aan geldautomaat, slachtoffers zijn veel geld kwijt

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

De politie wil de aandacht vestigen op oplichting die plaatsvindt aan geldautomaten. Er hebben zich recent minstens twee feiten voorgedaan.

De feiten speelden zich af in het centrum van Kortrijk, op 12 en 14 augustus. Twee slachtoffers deden aangifte bij de politie.

"De oplichter, een jongeman, deed in het bijzijn van het slachtoffer aan een geldautomaat op de Grote Markt en in de Doorniksestraat alsof hij dringend cash geld moest afhalen, maar dat dit niet lukte", legt politiezone VLAS uit.

"Hij deed alsof zijn bankkaart niet werkte of beweerde dat hij deze thuis vergeten was. Daarop vroeg de dader aan de persoon aan de geldautomaat om voor hem een som cash geld af te halen, met de belofte om dit bedrag dan meteen via Payconiq of de bank-app terug te storten."

"De slachtoffers gingen in op zijn vraag en overhandigden telkens een aanzienlijke som geld, waarop de verdachte overging tot de - zogezegde - digitale terugbetaling via de smartphone."

"De dader toonde telkens als ‘bewijs’ zijn scherm met de betalingsbevestiging, zodat de slachtoffers gerust waren dat de betaling in orde was. Het ging dus niet om een echte betalingsbevestiging maar vermoedelijk om vervalste screenshots."

"Bij beide feiten slaagde de dader in zijn opzet en kon hij zijn slachtoffers oplichten, een keer 350 euro en de andere keer 300 euro. Hun geld kregen ze dus niet terug."

Politiezone VLAS is met een onderzoek gestart en roept iedereen die verdachte personen of gedragingen ziet aan een geldautomaat op om extra aandachtig te zijn. "Stel indien nodig het geld afhalen even uit en bel meteen naar 1701."

-