Dermatoloog doet vreselijke ontdekking: “We zitten met een huidkankerprobleem in België”

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Pixabay
Huidkanker is de meest voorkomende en snelst stijgende vorm van kanker in ons land. En er is niet meteen beterschap in zicht, nu we met z'n allen steeds vaker naar de zon op reis gaan.

“Ons land heeft een huidkankerprobleem", zegt dermatoloog en huidkankerexpert Thomas Maselis in Het Laatste Nieuws. "Zeventig jaar geleden had je in ons land 1 kans op 1.500 om een melanoom te krijgen, nu is dat 1 kans op 75.” 

Zorgwekkend
“Nog zorgwekkender: van de 37.000 nieuwe gevallen per jaar ontwikkelt een aanzienlijk deel patiënten twee of meerdere huidkankers. Na een eerste melanoom loop je tot 15 keer meer risico op een tweede en heb je tot 6 keer meer kans op basaalcelkanker, de meest voorkomende vorm."

Agressief
Vooral bij mannen boven de 75 jaar kan de kanker erg agressief zijn. En ook steeds meer jonge vrouwen krijgen de ziekte. “Omdat ze meer van zonnen houden, maar ook hormonaal speelt er wat. We zien wel dat mannen aan een 'inhaalbeweging' bezig zijn. Ook zij gaan nu meer op vakantie”, stelt Maselis vast.

Dalen
"In de jaren 80 was er de zonnebankhype. Die gevolgen zien we nu in onze praktijk. En we gaan anders om met de zon. We zitten bijna een heel jaar binnen. Als we op vakantie gaan, doen we dat opeens heel intens: we lopen een hele dag door in de zon met een huid die nog spierwit is. Het zal dus nog even duren voor het aantal huidkankerpatiënten zal dalen."

Tags huidkanker