Toestand in Brusselse dierenasielen problematisch: “Alleen dan geven we de dieren een spuitje”

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
De dierenasielen in Brussel zitten overvol. Vooral honden en katten worden zoals elke zomer massaal binnengebracht.

Uit cijfers van staatssecretaris voor Dierenwelzijn, Bianca Debaets (CD&V) blijkt dat de Brusselaars hun huisdier tijdens de zomermaand te vaak achterlaten bij een asiel. Het aantal gevallen van euthanasie ligt er ook redelijk hoog, schrijft Het Nieuwsblad.

In 2017 werden er van de 4.064 opgevangen katten en kittens liefst 1.072 geëuthanaseerd. Dat komt neer op 26 procent of een kwart van het aantal opgevangen katten en kittens. Bij honden en puppy's lag dat aantal op 19 procent of zowat een vijfde van het aantal opgevangen dieren.

EUTHANASIE
“Wij voeren alleen euthanasie uit indien het dier te jong bij ons aankomt en niet kan worden gevoed, of indien de beestjes echt ziek zijn”, klinkt het bij Help Animals, een van de asielen. Ook daar is er geen plaatsje meer vrij. “Zoals altijd in de zomermaanden. Maar we proberen de dieren zo goed mogelijk te verzorgen en te vaccineren, in de hoop ze via adoptie een nieuw leven te kunnen schenken.”

De toestand begint stilaan problematisch te worden. “Er zijn te veel dieren die wachten op een nieuw baasje. Maar we willen de mensen ook aansporen om geen dieren bij een kweker te kopen. In plaats daarvan kunnen ze beter een beroep te doen op een asiel”, reageert Debats.