Onweer slaat hard toe in ons land: Huizen onbewoonbaar, jeugdkampen ontruimd, Lokerse Feesten stilgelegd, rukwinden tot 130 km/u

bron: Het Laatste Nieuws/Het Nieuwsblad/VTM-Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Twitter/Het Laatste Nieuws/VTM-Nieuws
Op meerdere plaatsen in ons land was er vannacht een stevig onweer. De zware onweersbuien gingen gepaard met hevige windstoten.

De eerste onweders kwamen tot ontwikkeling in de regio Kortrijk. Intussen schoof de storing verder door richting Oudenaarde, Geraardsbergen, Gent, Dendermonde, Lokeren en Sint-Niklaas. Op de Lokerse Feesten werd het optreden van Triggerfinger stilgelegd. Het festivalplein werd uit voorzorg ontruimd.

Doorheen de nacht trok het onweer verder het land in. In de Leukemeersenstraat in het West-Vlaamse Tielt was er een zware woningbrand nadat de bliksem insloeg in het dak van het huis. Daardoor zat ook heel de buurt zonder elektriciteit. Het huis is onbewoonbaar verklaard.

Ook in de regio rond Waregem ging het onweer lelijk tekeer. In de Gareelstraat in Waregem sloeg de bliksem in op het dak van een huis, waarna een vuurbal ontstond. De bewoners lagen op dat moment boven te slapen, maar konden ongedeerd het huis verlaten. Het huis is wel onbewoonbaar.

Kort na middernacht bereikte het onweer de provincie Antwerpen. De brandweer ontruimde preventief enkele kampen van jeugdbewegingen in Lille en Herentals omwille van rukwinden. In Kasterlee is de N19 afgesloten. Er is een omleiding voorzien langs de N19. Wat verderop in Dessel is de N118 eveneens versperd door omgewaaide bomen.

In Leuven kreeg de brandweer een vijftigtal oproepen, voornamelijk van takken van bomen die op de openbare weg terecht waren gekomen. In Boortmeerbeek hebben de hulpdiensten een jeugdkamp ontruimd. De tenten waarin de jongeren sliepen waren door de hevige rukwinden los komen te zitten.

In Heverlee liepen een vijftal woningen onder water door de regen. In de straat zijn rioleringswerken bezig en de pomp die het water moest wegpompen, werkte om een onduidelijke reden niet naar behoren.

Weerman David Dehenauw meldt dat de zwaarste rukwinden afgelopen nacht in Retie gemeten zijn. Daar haalden de rukwinden snelheden van 130 km/u, Zaventem (97 kilometer per uur), Sint-Katelijne-Waver (94 kilometer per uur) en in Deurne en Ukkel met negentig kilometer per uur.

Tags vlaanderen