“België sluit kinderen op, dat is de klok terugdraaien in de tijd. Een kind sluit je niet op!”

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Er is heel wat ophef ontstaan over een beslissing die staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) genomen heeft. Die kan maar op weinig begrip rekenen.

Een uitgeprocedeerd ­Servisch gezin is dinsdag naar het gesloten centrum 127 bis in Steenokkerzeel gebracht. Het is de eerste keer dat een gezin met kinderen er wordt ­opgesloten in de nieuwe wooneenheden.

Gisteravond kwamen er 1.200 mensen op straat om te protesteren tegen die beslissing. Verschillende mensenrechtenorganisatie plannen ook juridische acties.

"KINDEREN OPSLUITEN DOE JE NIET"
Een Servische moeder werd met haar vier kinderen, die tussen 1 en 6 jaar oud, zijn naar Steenokkerzeel gebracht. De vader van het gezin verblijft in de gevangenis voor diefstal met geweld. Driehonderd organisaties, verenigd in het platform 'Een kind sluit je niet op. Punt' blijven het beleid aanvechten. “Door kinderen op te sluiten, draait België de klok tien jaar terug”, liet woordvoerder Rob ­Kaelen optekenen in Het Nieuwsblad.

VEROORDELING
België werd eerder al door het Europees Hof veroordeeld voor het opsluiten van kinderen. “Maar het hof verwierp toen niet het opsluiten zélf, wel de omstandigheden waarin dat gebeurde”, zegt Kati Verstrepen, specialiste vreemdelingenrecht en voorzitster van de Liga voor de Mensenrechten. “De regering heeft die omstandigheden aangepast, wat kindvriendelijker gemaakt zeg maar.”

Staatssecretaris Francken blijft de beslissing om kinderen op te sluiten verdedigen. Hij doet dat onder meer via de sociale media.