Weerexperten hebben zeer onrustwekkend nieuws: “Als het deze winter niet gigantisch veel gaat regenen en sneeuwen, krijgen we te maken met dit groot probleem”

bron: Noodweer Benelux
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Het weekend staat voor de deur, maar in de open lucht vertoeven zal moeilijk worden. Het gaat flink regenen en waaien. De herfst dus op zijn best.

De experten van Noodweer Benelux zien het graag gebeuren. “Het is alleen jammer dat die neerslag van tijdelijke aard is”, luidt het. “ Al sinds april hebben we te maken met bijzonder weinig neerslag voor de tijd van het jaar, in combinatie met een recordhoeveelheid zonuren.” 

“Dus enerzijds is er weinig water gevallen om te kunnen infiltreren in de bodem, maar daarbovenop verdampt het oppervlaktewater dát er valt ook nog eens veel sneller. Daardoor blijft er amper vocht over om te kunnen infiltreren en zo de grondwaterstand aan te vullen.”

En dus moet het gigantisch veel gaan regenen en sneeuwen komende winter. “Geschat wordt dat er tot het begin van volgend groeiseizoen zo’n 700 mm moet vallen om weer de ‘normale’ uitgangspositie te bereiken. Maar 700 mm in 4,5 maand tijd is in ons klimaat een zeer uitzonderlijke neerslagsom, die eigenlijk nooit valt. In een normale wintermaand valt er circa 60 tot 90 millimeter.”

“Als dat de komende vier maanden doorzet, is het dus nog steeds niet genoeg om het grondwaterpeil weer normaal te maken. Dus is de kans zeer groot dat we volgend jaar in maart/april alweer met een achterstand beginnen.”

Tags droogte