N-VA dient opmerkelijk voorstel in: “Straks terug geldautomaat in supermarkt om de hoek”

bron: Het Nieuwsblad
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
N-VA-Kamerlid Yngvild Ingels dient een wetsvoorstel in om de automaten in supermarkten te regulariseren. Als het van N-VA afhangt, kan je binnenkort opnieuw geld afhalen uit een automaat in de supermarkt om de hoek.

De geldautomaten die in ons land in zo’n 150 supermarkten stonden, werden eind 2017 bijna allemaal buiten werking gesteld. Dat was het gevolg van een 30 jaar oude wet die voorschrijft dat enkel een erkende firma zo’n automaat mag vullen.

“Die wet dateert van lang voor er automaten voor supermarkten bestonden”, zegt N-VA-Kamerlid Yngvild Ingels. “In de praktijk was er lange tijd een gedoogbeleid en vulde de winkelier de biljetten gewoon zelf aan.” In 2017 gaf toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) de volledige beveiligingswet een update. “Wij wilden de situatie toen regulariseren, maar de aanpassing is uiteindelijk gesneuveld in het kader van een compromis”, aldus Ingels.

Toen de inspectie een strike naleving van de wet begon af te dwingen, konden winkeliers de biljetten niet meer zelf aanvullen. Ze moesten daarvoor een privaat beveiligingsbedrijf inschakelen. “Een dure zaak en dus zijn ze er bijna allemaal mee gestopt. Terwijl het voor klanten toch zeer handig was, zeker nu steeds meer geldautomaten uit het straatbeeld verdwijnen.” N-VA-Kamerlid Yngvild Ingels dient daarom een wetsvoorstel in om de automaten in supermarkten alsnog te regulariseren.