Klacht tegen zanger na beledigend lied over Maggie De Block: “Gemeen lied over gemeen mens”

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Een Waalse protestzanger, Cédric Gervy, heeft afgelopen zondag op een festivalpodium een lied met beledigende songtekst gezongen over minister Maggie De Block. MR-senator Georges-Louis Bouchez vindt dat de man veel te ver gaat, en gaat een klacht indienen bij Unia.

In het lied dat Gervy zondag zong op het festival LaSemo in Enghien, noemde hij Maggie De Block een “grosse conne” (“dikke teef”), zingt hij over haar “gros bras” (“dikke armen”), en raadt hij haar aan “iets te doen aan haar gewicht”.

Zijn tekst leidde onmiddellijk tot ophef op de sociale media, waar gediscussieerd werd over de grenzen van de vrije meningsuiting. Maar voor MR-senator Georges-Louis Bouchez gaat de zanger te ver. “Ik ga gelijkekansencentrum Unia op de hoogte brengen van dit incident. De gebruikte termen duiden ten eerste op vrouwenhaat: De Block zou zo niet aangevallen worden als ze een man was. En het gaat ten tweede om fat shaming: de woorden zijn ronduit kwetsend”, aldus de senator. De MR-senator gaat bovendien Maggie De Block zelf op de hoogte brengen. “Dan is het aan haar om te beslissen of ze juridische stappen wil ondernemen”.

Bouchez beschuldigt de protestzanger ook van politieke correctheid. “Wat zou men gezegd hebben als er zo gezongen zou worden over iemand die qua ideeën dichter bij de zanger stond? Als zo’n lied over het uiterlijk van klimaatactiviste Greta Thunberg was geschreven? Er is een soort gedachtepolitie die overal discriminatie ziet, zelfs waar er geen is. Maar die het hier blijkbaar wel aanvaardbaar vindt om iemand op zijn of haar uiterlijk aan te vallen.”
(Lees verder onder de foto)

Vrouwenhaat
De organisatoren van het festival zijn het niet eens met Bouchez. “Ik zie hier geen vrouwenhaat of fat shaming, maar politieke kritiek en parodie. Het lijkt me dus belangrijk om de vrijheid van meningsuiting te beschermen”, zegt organisator Samuel Chapel. “Zeggen dat een artiest iets niet mag zeggen omdat het festival waar hij speelt gesubsidieerd wordt, is ronduit schandalig en gevaarlijk.”

Ook zanger Gervy snapt niet wat het probleem is. “Ik wilde dikke mensen absoluut niet in het algemeen beledigen. Mensen trekken te snel conclusies. Ik plaatste mezelf gewoon in de schoenen van iemand die moeite heeft om zijn medische rekeningen te betalen, van een burger die boos is. Het is een gemeen lied over een heel gemeen mens. Natuurlijk weet ik dat het niet mijn meest subtiele tekst is. Maar gelukkig zijn er nog komieken die de politiek aan de kaak stellen via karikaturen. De politieke wereld heeft een groot tekort aan zelfspot. Hier neem ik rechts onder vuur, maar in andere liedjes val ik ook andere partijen aan. Maar het lijkt wel alsof we dezer dagen niets meer mogen zeggen, met niets meer mogen lachen.”