Opmerkelijke vaststelling over het salaris van koning Filip: “Enkel zij verdient meer”

bron: Jobat/Tagtik
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Uit cijfers van de OESO, de vereniging van de 35 meest ontwikkelde landen, is een opmerkelijke vaststelling te doen over het jaarsalaris van onze Belgische vorst. Van alle monarchen verdient enkel de Britse koningin meer dan hij.

Dat verschil is echter wel aanzienlijk te noemen. Queen Elizabeth II krijgt jaarlijks namelijk 87 miljoen euro. Koning Filip ontvangt 11.7 miljoen euro per jaar voor zijn taak als monarch. Op de derde plek staat koningin Margareta II van Denemarken, die 10,9 miljoen euro per jaar krijgt, en op de 4de plaats prijkt keizer Akihito van Japan met 2,5 miljoen euro. Op 5de plek staat onze noorderbuur Koning Willem-Alexander van Nederland met 880.000 euro.

Voor Filip houdt dit bedrag dus enkel zijn kosten op de civiele lijst in. Hiermee moet hij alle onkosten betalen die bij zijn functie komen kijken, waaronder personeelskosten. En die personeelskosten zouden zo’n 70% van het royale budget bedragen. Andere onkosten worden vergoed door anderen, zoals bijvoorbeeld de kosten voor officiële reizen die Buitenlandse Zaken draagt.