Politicoloog Dave Sinardet maakt zich zorgen over regeringsonderhandelingen: “Dit krijg je niet meer aan de kiezer uitgelegd”

bron: Ter Zake
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Informateurs Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte zagen hun opdracht verlengd worden tot 9 september. Ze slaagden erin om N-VA en PS rond de tafel te krijgen.

De informateurs zijn bescheiden optimistisch over de vooruitgang die ze boeken. “Ik deel dat optimisme niet helemaal”, reageert politicoloog Dave Sinardet in Ter Zake. “Het is tergend dat het twee maanden geduurd heeft voor een eerste vergadering was met alle partijvoorzitters. Dat krijg je aan heel kiezers nauwelijks uitgelegd.”

“Het was ook wachten op de PS. Het was al in juni duidelijk dat ze met de MR en N-VA zouden moeten samenzitten voor de regeringsvorming. Ze behaalden de slechtste score ooit en samenwerken met MR en N-VA zagen ze niet zitten. Ze hadden tijd nodig om het aan hun achterban uit te leggen.”

PS-kopstuk Paul Magnette zei dat zijn partij echt niet wil regeren met N-VA. “Er is daar een tweestrijd aan de gang tussen Magnette en Elio Di Rupo. Di Rupo is een meer pragmatisch figuur en moet natuurlijk ook aan zijn eigen carrière denken. Terwijl Magnette binnenkort op de voorzittersstoel zal zitten en de belangen van de partij verdedigen."