Koning Filip heeft een opmerkelijke beslissing genomen: “Dit toont aan dat hij wil meegaan met zijn tijd”

bron: De Standaard
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Koning Filip heeft twee weken geleden het besluit getekend dat “het wapen van het Koninklijk Huis” vastlegt. Dit heeft voor gevolg dat de nationale wapenspreuk ‘L’union fait la force’, die tot hiertoe enkel in het Frans op het wapenschild stond, nu ook in het Nederlands (“Eendracht maakt macht”) en het Duits (“Einigkeit macht stark”) op het schild staat.

“De vernieuwingen in het wapen van het Koninklijk Huis tonen aan dat koning Filip niet vasthoudt aan - soms achterhaalde - tradities en dat hij wil meegaan met zijn tijd”, zegt Mark Van den Wijngaert, emeritus hoogleraar Hedendaagse Geschiedenis aan de KUBrussel en royaltywatcher.

“Dat het schild nu ook een opschrift heeft in het Nederlands en het Duits ligt helemaal in lijn met wat koning Filip in zijn troonrede heeft gezegd, namelijk dat hij de koning van de hele federatie en van alle Belgen wil zijn. Hij heeft vervolgens ook niet alleen het federale maar ook de andere deelstaatparlementen bezocht.”

Nog een andere modernisering van het wapenschild is het opnieuw opnemen van het schild van de Duitse deelstaat Saksen. Dat schild was na de Eerste Wereldoorlog weggehaald omwille van de gruweldaden van het Duitse leger in België. “Dat was toen begrijpelijk”, zegt Van den Wijngaert, “maar intussen zijn we honderd jaar verder en leven we in opperbeste verstandhouding met Duitsland, zitten we samen met hen in de Europese Unie en de Navo, enzovoort. En hoewel de familie zich ‘van België’ is gaan noemen, hun herkomst is nu eenmaal ‘van Saksen-Coburg-Gotha’, dat hoeft dan ook niet langer weggestoken te worden.”