VN komt met felle waarschuwing: “Nieuwe golf van terreuraanslagen voor het einde van het jaar”

bron: Het Nieuwsblad
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Een nieuw rapport van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties waarschuwt voor een nieuwe golf van aanslagen. “De huidige pauze van internationale terreur zou wel eens snel kunnen eindigen, mogelijk zelfs voor het einde van het jaar”, klinkt het.

“Er reisden ongeveer 30.000 buitenlanders naar het kalifaat. Zij zijn mogelijk nog in leven en strijdvaardig”, zo stelt een nieuw rapport van de VN Veiligheidsraad, opgemaakt met informatie van de inlichtingendiensten wereldwijd. “Sommigen zullen zich bij Al-Qaeda of nieuwere terreurorganisaties voegen. Sommigen zullen leiders worden en anderen radicaliseren.”

“Op geografisch vlak mag het kalifaat dan bijna niet meer bestaan, de onderliggende factoren die geleid hebben tot de opkomst van de terreurorganisatie zijn er wel nog. Hoewel er minder aanslagen zijn geweest sinds 2015 en 2016 - als de extremisten honderden mensen vermoordden in Frankrijk, België en Duitsland - blijft de dreiging voor Europa hoog.”

Volgens het rapport heeft ISIS nog tussen 50 en de 300 miljoen dollar inkomsten van het kalifaat over. Dat geld wordt gebruikt voor propaganda. “ISIS zal het niet laten om internationale aanslagen te sponsoren en te faciliteren. De huidige pauze van aanslagen zal daardoor mogelijk niet lang meer duren, mogelijk zelfs niet tot het einde van het jaar.”