Siegfried Bracke (N-VA) waarschuwt zijn partij om dit zeker niét te doen: “Dat zou voor ingebakken problemen zorgen”

bron: Het Laatste Nieuws/VRTNWS
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Oud-Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) is voorstander van de vorming van een zogenoemde Bourgondische coalitie op Vlaams niveau. Daarbij bestuurt N-VA dus samen met Open Vld en sp.a. Dat heeft hij vanmorgen herhaald in De Ochtend op Radio 1.

Als het van Bracke afhangt, wordt de uittredende Zweedse coalitie met N-VA, Open Vld en CD&V best niet voortgezet. “We doen dat beter niet, vooral omdat er een sociale correctie nodig is aan het gevoerde beleid”, zei hij. “Kijk naar het Vlaams Belang, dat met een behoorlijk links sociaal-economisch programma de verkiezingen heeft gewonnen. We moeten kijken naar het signaal van de kiezer en dat omzetten in beleid.” Volgens Bracke heeft een coalitie van N-VA, sp.a en Open Vld het meeste kans op slagen.

Voor de oud-Kamerzitter is CD&V afgeschreven als coalitiepartner. Hij verwijst daarbij naar de christelijke vakbond ACV. Die liet deze week verstaan dat het nog niet zo’n slecht nieuws is dat Belgische werknemers relatief gesproken weinig flexibel zijn. Bracke: “Als je moet samenwerken met een partij die zwaar onder invloed staat van bijvoorbeeld het ACV, dan heb je volgens mij een ingebakken probleem dat je beter niet hebt”.