Politicoloog waarschuwt N-VA, Cd&V en Open Vld: “Hoe meer dat gebeurt, hoe geloofwaardiger Vlaams Belang wordt”

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Het Vlaams Belang beleefde geen fijne week. Ze kwamen te weten dat ze geen deel mogen uitmaken van de Vlaamse regering.

Voor Vlaams Belang is het een slag in het gezicht dat ze geen deel mogen uitmaken van die Vlaamse regering. Al ziet de partij wel mogelijkheden. “We hadden al van in het begin ingeschat dat De Wever ons uiteindelijk zou confronteren met een regeerakkoord dat we zelf mee geschreven hebben”, zegt Vlaams Parlementslid Filip Dewinter aan Het Nieuwsblad. 

“Dat stelt hem in staat om te zeggen dat we het met alles eens waren. Dat is een risico. Maar het biedt ook voordelen. We kunnen aantonen dat we mee beleid maken, dankzij alle stemmen die we kregen, en tegelijk de zweep op de rug van de N-VA blijven. Misschien zitten we op die manier wel beter in de oppositie dan de regering. Laat hen het maar uitvoeren.”
(Lees verder onder de foto)

Cordon
Politicoloog Bart Maddens waarschuwt ook N-VA, CD&V en Open Vld.  “Het gezag van Van Grieken is binnen de partij enorm versterkt”, luidt het. “Zijn lijn zal zonder tegenkanting worden voortgezet. Dat neemt tegenstanders argumenten uit handen om het cordon in stand te houden.”

“Ik zie de starternota op het vlak van identiteit en inburgering als de grootste gemene deler tussen de programma’s van de N-VA en Vlaams Belang. “Hoe meer het uiteindelijke regeerakkoord afwijkt van die nota, hoe geloofwaardiger Vlaams Belang oppositie kan voeren."