Politicoloog Dave Sinardet neemt geen blad voor de mond na incident op Pukkelpop: "Verontwaardiging van N-VA was ook hypocriet"

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Dave Sinardet Grote Markt
Afbeelding bron: Dave Sinardet

Het incident met de vlaggen op Pukkelpop van afgelopen weekend blijft nog nazinderen. Alles begon met toen Anuna De Wever op het podium verscheen en boe-geroep over zich heen kreeg.

Daarop nam de organisatie twintig vlaggen in beslag met een volledige Vlaamse leeuw in beslag nadat Anuna de Wever en haar vriendinnen werden belaagd op de camping. Volgens de organisatie waren het "collaboratievlaggen". Daarop reageerde men bij Vlaams Belang dan weer boos, en ook Peter De Roover van N-VA stak zijn verontwaardiging niet onder stoelen of banken.

"Er is een cultuuroorlog aan de gang in Vlaanderen, tussen links en rechts, over symbolen. Is het niet over hoofddoeken, dan is het over racisme, en nu over vlaggen. Rechts liet de kans niet liggen, en speelde de grote verontwaardiging", legt politicoloog Dave Sinardet uit in Het Nieuwsblad. 

"Ook links doet dat graag. Het lijkt soms wel een spelletje om ter verontwaardigdst. En de polarisering wordt alsmaar groter. Het is haast Amerikaans, met twee kampen die hun eigen helden en symbolen eren. Zo krijg je een samenleving waarin mensen over elkaar praten, maar niet meer met elkaar.”

Sinardet verwijst ook naar juli, waar Liesbeth Homans de Belgische vlag een vod noemde en zich daar niet voor excuseerde. "Nochtans is die Belgische vlag ook een belangrijk symbool. Homans is bovendien (tijdelijk) minister-president. Dat is toch een iets belangrijkere maatschappelijke positie dan die van festivalorganisator. De verontwaardiging is dus vaak even groot als hypocriet.”