Alexander De Croo maakt zich zeer boos om N-VA: “Ze hebben er anders over beslist, het ergert mij mateloos”

bron: De Standaard
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Didier Reynders mag zich opmaken voor een Europese topjob. Dat is niet naar de zin van de Vlaamse partijen.

N-VA-fractieleider Peter De Roover reageerde al en zei dat er op geen enkel moment overleg is geweest met hen. Maar volgens Alexander De Croo (Open Vld) is dat wel gebeurd.

De Croo zegt dat premier Charles Michel wel degelijk overleg gepleegd heeft met alle fracties om de keuze van Reynders voor te leggen. Dat hoefde zelfs niet, want het een beslissing die de regering in lopende zaken zelf kon nemen.

“Wat was het alternatief”’, vraagt De Croo zich luidop af in ‘De Standaard’. “Dat wij als land, de hoofdstad van Europa, niemand zouden voordragen? Dat is helemaal geen oplossing.” 

“Bovendien moet de N-VA maar eens zeggen wat ze niet goed vindt aan Reynders. Ik hoor Siegfried Bracke (N-VA) zélf zeggen dat Reynders het beste is wat ons land op Europees vlak te bieden heeft.”

“Drie maanden na de verkiezingen staan we nog nergens met de vorming van de federale regering. Dat ergert mij mateloos.” 

“De aanwijzing van Reynders had een doorstart kunnen zijn, als men de beslissing had gekaderd binnen een beginnende formatie. Maar de N-VA heeft anders beslist. Ik vind dat een gemiste kans.”
(Lees verder onder de foto)

En er is niemand die weet hoe het nu verder moet op federaal vlak. “Men vraagt ons voortdurend wie de nieuwe premier wordt als Michel en Reynders vertrekken, maar ik wil zelfs niet discussiëren over die vraag.” 

“Er resten nog drie maanden, tijd genoeg om een federale regering te vormen. De N-VA doet schamper over het “uitzendkantoor” dat de regering geworden is.”

“Wij vrágen niet liever dan zo snel mogelijk ontslag te kunnen nemen. Het wordt tijd dat de grootste Nederlandstalige partij haar verantwoordelijkheid opneemt."