Schrijver Tom Lanoye niet te spreken over canon die men wil invoeren: “Politici gaan daar misbruik van maken”

bron: VRTNWS
door: PMN
Afbeelding bron: VRTNWS
N-VA wil een canon invoeren voor nieuwkomers in ons land. Schrijver Tom Lanoye vindt het een absurd idee.

Een canon is een lijst met belangrijke feiten en gebeurtenissen uit de geschiedenis van de lage landen. Dat wil de N-VA graag invoeren in het onderwijs én in het kader van de integratie van nieuwkomers in Vlaanderen, zo blijkt uit de startnota die Bart De Wever.

Er kwam al heel wat kritiek op dat voorstel. Ook Tom Lanoye is er geen fan van.”Het zijn twee discussies", zegt hij in een gesprek met VRT NWS. "Je hebt de canon en je hebt het gebruik en vooral het misbruik van de canon."

Lanoye vreest dat de politici die canon voor andere dingen gaan gebruiken. "Als een canon wordt misbruikt om mensen uit te sluiten, wat zo zal zijn, en de niet-kennis ervan wordt bestraft, dan zit je met een politiek gebruik van kunst."

"Politici schrijven kunst voor met de bedoeling een identiteitskaart te maken op basis waarvan ze mensen kunnen uitsluiten. Telkens politiek zich met identiteitsbepaling moeit, gaat het om de kwestie van zuiverheid en wie het niet is.” 

“Het is altijd een exclusiviteit, een uitstotings­verschijnsel. Dat moeten we gewoon niet willen, niet als burger en ook niet als kunstenaar. Daaraan werk ik niet mee."