“Deze partij zal binnenkort niet meer mogen deelnemen aan gesprekken voor vorming van federale regering”

bron: VRTNWS
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Gisteravond zaten opnieuw zeven partijen samen om te praten over een nieuwe federale regering. Ze zaten opnieuw samen op vraag van informateurs Johan Vande Lanotte (SP.A) en Didier Reynders (MR).

De informateurs hadden een nota voorbereid met alle sociale - economische problemen die opgelost moeten geraken. Na het overlopen van die nota konden alle partijen vrij hun zeg doen.

“Maar niemand liet het achterste van zijn tong”, verduidelijkt journalist Johny Vansevenant in "De ochtend" op Radio 1. De reden is dat er veel te veel partij rond de tafel zitten. Zo zijn er al vijf Vlaamse partijen, terwijl er maar drie nodig zijn.

Wat gisteren wel duidelijk is geworden, is dat Groen allicht zal afvallen. “Niemand vroeg gisteren dat Groen er nog bij zou zijn", zegt Vansevenant. "De N-VA en de informateurs hebben gisteren letterlijk aan Groen gevraagd: komen jullie alleen in een nieuwe regering of moet Ecolo erbij zijn? En het antwoord van Groen was: we gaan niet zonder Ecolo in een regering."

Maar dat wil niet zeggen dat Groen de hoop opgeeft. Kort na middernacht stuurde voorzitster Meyrem Almaci een tweet met de boodschap dat haar partij beschikbaar blijft.

Tags groen