N-VA wil een extra minister in Vlaamse regering: 'Enkel en alleen maar om haar om enen ministerpostje te geven'

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Normaal gezien had Jan Jambon (N-VA) gisteren zijn Septemberverklaring moeten afleggen, maar de regeringsonderhandelingen lopen nog en dus ging die Septemberverklaring niet door. Al zou het nog slechts een kwestie van dagen vooraleer de onderhandelaars kunnen landen.

De onderhandelaars vragen geduld. . "We zijn nog bezig met de inhoud. Alléén met de inhoud", zegt één van hen in Het Laatste Nieuws. Men is druk bezig om de begroting op orde te krijgen. Dat is voor zowel N-VA, CD&v als Open Vld de prioriteit. Pas daarna kan er gesproken worden over ministerposten.

Over ministerposten gesproken, er is een voorstel om nog een extra minister te benoemen. De Vlaamse regering telt er nu negen, maar een tiende zou op komst zijn. Wilfried Vandaele (N-VA) benadrukte gisteren dat er ook meer Vlaamse bevoegdheden zijn en dit dus niet zo onlogisch zou zijn.

Homans
In de wandelgangen hebben ze hier duidelijk hun mening over. "Die extra portefeuille moet dienen om Vlaams minister president ad-interim Liesbeth Homans nog aan een postje te helpen", zegt men in Het Laatste Nieuws. Een onderhandelaar is daar heel duidelijk over: "Daar is nog met geen woord over gesproken."

"Pas de laatste nacht - geen idee wanneer dat zal zijn - zal er gesproken worden over ministerposten. Eerst de budgetten op orde krijgen. Anders riskeren we dat partijen proberen te beknibbelen op departementen die niet van hen zijn, of méér zullen proberen lost weten op hun domeinen."