Theo Francken is er niet gerust: “Ik zie ze naar ons land komen om aanslagen te plegen”

bron: De Morgen
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Theo Francken (N-VA) vertoeft momenteel in Londen. Daar vertegenwoordigt hij ons land tijdens een vierdaagse meeting van het parlement van de NAVO in Londen.

Het gespreksonderwerp is er het Turkse offensief in Noord-Syrië. Ook Theo Francken gaf er zijn mening. Hij zei dat er onmiddellijk een wapenstilstand moet komen en dat er vredesgesprekken opgestart moeten worden.
 
“Als het effectief bewezen kan worden dat de YPG (Koerdische militie, red) aanvallen uitvoert op Turkse dorpen en steden, dan moeten we dat serieus nemen, maar een hele regio binnenvallen doe je niet zonder je bewijzen op tafel te gooien”, zegt Francken aan De Morgen.

Terroristen
Het kopstuk van N-VA maakt zich ook zorgen over de vluchtelingenstroom die de oorlog er zal veroorzaken. “Wat gaat er gebeuren als er veertig of vijftig terroristen terugkeren en in ons land aanslagen beginnen te plegen?” 

“Dan is het een NAVO-probleem en is artikel 4 van het NAVO-verdrag van toepassing. Met haar offensief schendt Turkije ook de territoriale integriteit van het Syrische grondgebied. Ik ben allesbehalve fan van president Assad, maar gaat hij dit zomaar pikken? Ik denk het niet, eerlijk gezegd."