Tientallen IS-vrouwen chanteren de Staat: "Ze moeten ons komen ophalen"

bron: NOS
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Tientallen IS-vrouwen en hun kinderen willen de Nederlandse Staat aanklagen als ze niet worden teruggebracht naar Nederland. De Syriëgangers verblijven nu in gevangenenkampen in het Noorden van Syrië. Als ze niet worden teruggehaald, stellen de ze overheid aansprakelijk voor hun leed.

De 23 vrouwen en 55 kinderen die vastzitten in al-Hol en al-Roj worden bijgestaan door vijf advocaten. Zij willen via kort geding de staat dwingen om hen terug naar Nederland te halen. 

De vrouwen zijn uit Nederland naar Syrië vertrokken om zich aan te sluiten bij de terroristische organisatie IS. Sommige vrouwen namen hun kinderen mee, andere kregen daar kinderen. 

De dagvaarding werd deze week naar de rechtbank in Den Haag gestuurd. Daarin staat dat Nederland verplicht is om de vrouwen op te halen omdat ze anders tegen de internationale mensenrechtenverdragen ingaat. De advoacaten vinden dat de Staat moet ingrijpen, zeker wat minderjarigen betreft. Vermits de autoriteiten in Noord-Syrië de kinderen niet van hun moeder willen scheiden, zullen de moeders mee moeten. 

Of het in België zo'n vaart zal lopen, is nog niet bekend.