Paul Magnette (PS) doet opmerkelijke uitspraak over N-VA: “Als N-VA daar niet over wil spreken, moet ze maar een andere meerderheid vormen”

bron: TerZake
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Paul Magnette (PS) en Bart De Wever (N-VA) werden vandaag uitgenodigd om op gesprek te komen bij de koning. Magnette legt de bal in het kamp van De Wever. Hij vindt dat zijn partij genoeg heeft gedaan.

Aan RTBF antwoordde Paul Magnette dat ‘de stekker nooit in het stopcontact zat’ op de vraag of de PS het stopcontact uit een regering met N-VA trekt. Daarmee bedoelt bij dat het onmogelijk is om met N-VA een federale regering te vormen. 

Toch zei hij in Terzake dat iets anders: "We hebben met N-VA gesproken. We hebben onze sociale agenda op tafel gelegd maar daarover wil N-VA niet spreken”. 

N-VA legt beduidend veel nadruk op het communautaire van de toekomstige regering. “Als het institutionele vraagstuk de prioriteit is voor de N-VA, waarom nemen zij dan niet het initiatief? Meneer De Wever kan een missie aan de koning vragen en een meerderheid rond zijn eigen agenda proberen te vormen. Als dat niet lukt, dan zijn er nog mogelijkheden."

Een andere mogelijkheid zou zijn dat de PS een paars-groene regering maakt met Open Vld-voorzitter Rutten als premier.