Magnette neemt opvallend besluit: “De kans dat we meedoen is microscopisch klein”

bron: De Morgen
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Koning Filip heeft Paul Magnette (PS) aangesteld tot informateur. Hij heeft hem de opdracht gegeven om de mogelijkheid op een paars-groene regering te onderzoeken. Vanaf nu zijn dus alle ogen op CD&V en Open Vld gericht.

De belangrijke vraag van de komende weken is: Wat zal Open Vld doen? Vanaf nu zal Paul Magnette vooral de paars-groene as onderzoeken. Het doel is om een regering te vormen met de socialisten, liberalen, groenen, CD&V en (eventueel) CDH. 

Open Vld is hier een cruciale partij. Zij hebben de sleutel in handen. “De kans dat we meedoen is microscopisch klein”, zegt een liberale partijtopper. Maar die gedachte kan snel omslaan volgens sommigen. Als Open VLD plooit, dan plooit CD&V mee in zo’n coalitie.

Opvallend is dat Magnette werd gekozen als informateur op voorzet van De Wever. Zijn strategie zou inhouden dat in de eerste fase de preformateurs er niet in slaagden om een paars-gele regering te vormen. Waardoor Magnette op zoek zou gaan naar een paars-groene regering. Vervolgens zou dat niet lukken en zal De Wever zich buigen over een regering samen met PS.