Vlamingen doen opmerkelijke oproep: “Wij willen verandering, de grote meerderheid is er tegen”

bron: Het Laatste Nieuws
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Het geloof in het huidige regeringssysteem is weg. Dat blijkt uit een onderzoek van Het Laatste Nieuws. 72,6 procent vindt dat het huidige Belgische model niet meer werkt, maar dat wil niet zeggen dat iedereen pleit voor het confederalisme.

Voor 46,6 procent van de Vlamingen hoeven de formaliteiten van formateur en informateur niet meer. Zij willen liever 163 dagen na de verkiezingen, opnieuw naar de stembus. 29,7 procent verkiest een paars-gele federale regering en 23,6 procent wil liever paars-groene (zonder N-VA). 

Uit het onderzoek blijkt ook dat de Vlamingen wel degelijk wakker liggen van de trage regeringsvorming. Meer dan de helft maakt zich zorgen. Vooral de sociale zekerheid is een onderwerp dat de Vlaming wakker houdt. Ook asiel en migratie en het klimaat delen de top drie. 

Ook is de interesse in politiek sterk afgenomen. 4 op de 10 Vlamingen zijn niet meer geïnteresseerd in wat er op politiek vlak gebeurt. Zo vindt 60 procent dat het tijd wordt voor experten en het parlement om in te grijpen. 

Tags politiek n-va