Politiek journalist ziet het niet zitten: “Daarom kan Bart De Wever (N-VA) onmogelijk informateur worden”

bron: Radio 1
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Vandaag gaat koning Filip verder met zijn consultatieronde. Hij zal mogelijk in de loop van de dag een besluit nemen over wat er nu verder moet gebeuren.

Gisteren kwamen al de liberalen langs. “De koning heeft twee dagen uitgetrokken om consultaties te doen. Het is niet toevallig dat eerst de liberalen zijn uitgenodigd. Zij liggen momenteel dwars over die paars-groene regering”, vertelt politiek journalist Johny Vansevenant aan Radio 1.

Koning Filip wil de boel kalmeren, op de pauzeknop drukken. Een rustpunt is nodig na de aanvallen die er de voorbije dagen geweest zijn. Bart De Wever haalde gisteren nog fors uit naar Open VLD. Hij zei dat de schade gigantisch is. Het is dus heel moeilijk om Bart De Wever nu informateur te laten worden.”

“Mocht er toch nog een opening zijn voor paars-groen, dan zou koning Filip eventueel Patrick Dewael (Open VLD) of Koen Geens (CD&V) aan zet kunnen laten komen. Maar voor paars-groen heb je CD&V nodig en die willen eerst dat De Wever informateur wordt.

Al zal Gwendolyn Rutten dat niet fijn vinden. "Er zijn bij Open VLD-voorzittersverkiezingen en dan gaan sommigen leden zich afzetten tegen paars-groen. Als De Wever dan lang aan zet is, dan gaat het voor haar wel heel moeilijk worden om nog een paars-groene regering te verdedigen.”

Maar ook voor N-VA zal het niet simpel worden. “De partij wil confederalisme en dat willen de Franstalige partijen niet. Om in een regering te kunnen stappen is bij N-VA een 2/3de meerderheid nodig. Als er dan geen confederalisme is, wordt het voor De Wever ook moeilijk om een regeringsdeelname met PS te gaan verdedigen.”